Bahadır Gönül

İyi Ekonomi İyi Eğitim İçin Radikal Üniversite Reformu Şart

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki 2. öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Bununla birlikte, vakıf üniversitelerinde de benzer bir adım atılacağını ifade eden Özvar, bu programların yerine istihdama yönelik ve geleceğin mesleklerine uygun programların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme bazı temel bilim program kontenjanları da azaltılacak. Bunlar atılması gereken güzel adımlar fakat kesinlikle yetersiz. İşsizler ordusu meydana getiren her şehire üniversite açma politikası ve açıköğretim sistemi devam ettikçe, niteliksiz tabela üniversiteleri kapatılmadıkça sorun devam edecektir. 

****

Üniversiteler toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan kalkınmasında önemli bir yere sahiptirler. Toplumu meydana getiren bireylerin kişisel gelişimlerinin yanında siyasal ve sosyal hayatı, olayları anlama, sorgulama ve değerlendirme yetisini kazanma açısından belli bir eğitim-öğretim sürecinden geçmeleri zaruridir. Fakat bu eğitim-öğretim sürecinin toplumdaki neredeyse herkes için üniversite düzeyine çıkarılması mantık dışıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yoktur. Bu uygulama beraberinde çok sayıda problemi ortaya çıkarmaktadır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bağımsızlıklarını korumak için ekonomik yönden güçlü olmaları gerekir. Bunun içinde toplumsal kalkınmanın sağlanması şarttır. Toplumdaki herkesin beyaz yakalı olacağı bir sistem mümkün değildir. Bu sistemi teşvik eden eğitim sistemi iş kollarında ciddi istihdam sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Ülkemizde sanayi, teknoloji ve tarım alanlarında mavi yaka olarak adlandırılan nitelikli işçilerin yetersizliği nedeniyle ekonomik çarkın devamlılığının sağlanmasında çoğu yerde kayıtdışı çalıştırılan mülteciler kullanılmaktadır. Meslek kollarında yaşanan eleman eksikliğinin düşük iş ücretiyle Suriyeli, Afgan, Özbek göçmenler tarafından karşılanması da ülkemiz için yalnızca ekonomik değil siyasal, sosyal, kültürel problemlere yol açmaktadır. 

*****

Peki ne yapılması gerekiyor?

  • 1982 yılında başlanan ve öğrenci sayısı 3 milyonu aşan açıköğretim sistemi tamamıyla  sonlandırılmalıdır.
  • Mezun sayısı nedeniyle nitelik-nicelik ve atama sayılarında ciddi problemler yaşayan İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakülteleri’nin kontenjan sayısı %70 azaltılmalıdır.
  • Üniversiteler başarı sıralamasında ilk 20 içerisinde olmayan bilhassa nüfusu az olan kırsal şehirlerdeki üniversitelerin lisans bölümleri tamamen kapatılmalıdır. 
  • Başta İstanbul olmak üzere yetersiz akademik kadrolarla kurulan, kampüsü olmayan başarısız tabela üniversiteleri kapatılmalıdır. 
  • Tıp, Hukuk ve Eczacılık gibi bölümler sadece  2000 öncesi kurulan köklü üniversitelerde yer almalıdır. Diğer üniversitelerde bu bölümler kalitenin yükseltilmesi için kapatılmalıdır. 
  • İç Anadolu, Karadeniz, Doğu, Güneydoğu bölgelerinde 2000 sonrası kurulan, öğrenci sayısı az ve başarı sıralamasında son sıralarda yer alan, tercihlerde talep görmeyen üniversiteler tamamen kapatılarak yeni nesil Meslek Yüksekokulları’na dönüştürülmelidir. Bu yüksekokullarda yapay zeka teknolojileri başta olmak üzere çağımıza hitap eden yeni bölümler açılmalıdır. 
  • Ortalamaları belli bir seviyenin altında kalan başarısız öğrenciler meslek liseleri ve sonrasında meslek yüksekokullarına yönlendirilmelidir. Bu kapsamda teşvik amaçlı ücretsiz kredi ve burs desteği, ücretli staj ve sigorta girişi desteği verilebilir. 

Bu maddeler çoğaltılabilir. Akademisyenlerden oluşan bir komisyon kurularak alternatif çözümler üretilebilir. Fakat devlet tarafından atılan adımlar doğru olsa da yavaş ve yetersiz olduğu aşikâr. 

Zorlu ekonomik koşullar altında yüzbinlerce işsiz gencin mağdur olduğu mevcut eğitim-öğretim sisteminde radikal, hızlı ve köklü değişiklikler yapılmadıkça yurtdışına çıkma hayalleri kuran nitelikli gençler ve istihdam sorunu yaşayan üreticiler var olmaya devam edecektir.

İyi Ekonomi İyi Eğitim İçin Radikal Üniversite Reformu Şart

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türk Digitals ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!